İstasyonlarımız 7/24 otomasyon sistemi ile kontrol edilmektedir. Aynı zamanda tesislerimiz ve tankerlerimiz de tam otomasyon sistemi ile izlenmektedir.
Tüm yakıtlarımız TS EN, EPDK tarafından belirlenen teknik özellikler ve kriterlere ve Tüpraş şartname değerlerine uygundur.
Terminallerde satışı yapılan ürünlerimiz bağımsız akredite laboratuvarlarda çift test ile test edilip TS EN standartlarına uygunluğu kontrol edildikten sonra satışı yapılmaktadır.
İstasyonlara satışı yapılan ürünlerimiz belirli periyotlarda ekiplerimiz tarafından numune alınarak bağımsız akredite laboratuvarlarda kontrol edilmektedir.
Ayrıca istasyonlarımızdaki tanklar otomasyon sistemi ile anlık kontrol edilmektedir.
Evet, hem de her acıdan: tasarruf ile yakıt ekonomisi sağlarken, motorunuzu kurumlardan temizleyip, yeni kurum oluşumunu engelleyerek, motorunuzu korur ve tam randımanla çalışmasını sağlar. Bu sayede aracınızın bakım masrafları da azalır.
LPG yanıcı ama zehirsiz bir gazdır. Halk arasında gaz zehirlemesi olarak değerlendirilen olay, LPG’nin zehirli olmasından değil, uzun süreli gaz kaçağı durumunda havadaki oksijen oranının düşmesinden kaynaklanmaktadır.
Düşükkarbonlu bir yakıt olan otogazın karbon, nitrojen oksit, kükürt oksit salınımının diğer fosil yakıtlara göre düşük olması nedeniyle daha çevreci bir yakıttır.
Dünya LPG Birliğine (WLPGA ) göre LPG;
Ülkemizde LPG ürün fiyatlaması Sonatrach piyasa fiyatları takip edilerek yapılmaktadır. Ürün fiyatı, toptancı marjı ile dağıtıcı ve bayii marjı, vergi öncesi LPG fiyatının ana bileşenlerini oluşturmaktadır. Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi ilave edildiğinde nihai LPG fiyatına ulaşılmaktadır.
Vergi öncesi fiyatlara bakıldığında, ülkemizde geçerli olan LPG fiyatları birçok AB ülkesindeki fiyatlardan düşük veya bunlara yakın seviyelerdedir. Ülkemizde halihazırda 1 kg LPG üzerinden 1,7780 TL tutarında ÖTV ve ÖTV dahil fiyat üzerinden de %18 KDV hesaplanmaktadır. Ekim 2016 itibariyle 1 litre LPG üzerinde yaklaşık 1,33 TL tutarında vergi yükü (ÖTV ve KDV) bulunmaktadır. Dolayısıyla ülkemizde LPG fiyatlarının bazı AB ülkelerine göre daha pahalı olmasının sebebi, diğer petrol ürünlerinde olduğu gibi LPG üzerindeki yüksek vergi yükünden kaynaklanmaktadır.
Aracın motorunu ve performansını kış soğuğunun olumsuz etkilerinden korur. Aracın rölantide titremesini önler. Araçtan kış aylarında da yüksek performans alınmasını sağlar. Çabuk buharlaşarak aracın benzinden gaza geçme süresini kısaltır.
Kanun ve ilgili mevzuattaki diğer hükümler saklı kalmak kaydıyla dağıtıcı lisansı sahipleri:
Kurul 07.02.2007 tarihli ve 1088/1 sayılı Kararıyla; dağıtım şirketlerinin elektronik sistemlerle, Özel Tüketim Vergisi Kanunu kapsamındaki müstesnalıklardan yararlanan kişiler de dâhil olmak üzere, kullanıcılara bayileri aracılığı ile akaryakıt satabilmelerine karar vermiştir.
Kanun hükümleri saklı kalmak ve ilgili mevzuata göre işlemleri tamamlanmış olmak üzere, lisans sahiplerince veya kullanıcılarca, lisanslı depolar dışında kalan her türlü petrol depolama tesisi veya düzeneklerinin yapımı ve/veya kendi faaliyetleri kapsamında işletilmesi serbesttir. Bununla birlikte fabrika, şantiye, nakliye filosu işletmeleri ve benzeri kendi ihtiyaçları için depolama imkânı ve kendi araçlarına akaryakıt ikmal kapasitesi olan yerler hariç, araçlara yapılacak akaryakıt ikmali bayilik lisansı ve yeterli donanımı olan akaryakıt istasyonları dışında yapılamaz. Fabrika, şantiye, nakliye filosu ve benzeri işletmelerin, ticari amaç dışında kendi faaliyetlerinin gerekli kıldığı yanıcı ve parlayıcı madde kategorisindeki sıvıların depolanması veya kendi araçlarına yakıt ikmali yapılması amacıyla kullanılan düzenekler İAÇ Ruhsat Yönetmeliği ekindeki depolama hacimleri esas alınarak gayrisıhhî müessese olarak yetkili idarece ruhsatlandırılır. Yanıcı ve parlayıcı madde kategorisindeki sıvıların depolanması amacıyla kullanılan tesis ve düzeneklerde, İAÇ ruhsatında kayıtlı hacimden fazla ve başka kategoriden sıvı depolanmaması, bu tesis ve düzeneklerde gerçekleştirilecek tadilatların ruhsata işlenmeden faaliyete geçirilmemesi gerekir. Bu gibi yerlerde bulunan akaryakıt tankına koyulacak akaryakıtın bayilik lisansı sahiplerinden temin edilmesi zorunludur. Anılan tanktaki akaryakıt sadece kullanıcının kendi mülkiyetindeki araçlara ikmal edilebilir. Akaryakıtın kiralık araçlara veya başka şahıslara kullanıcı tarafından ikmal edilemeyeceği değerlendirilmektedir.
İstasyonlu akaryakıt bayileri, lisansları kapsamındaki akaryakıt istasyonları yoluyla, lisansına işlenmek ve gerekli tedbirleri almak kaydıyla, tarım sektörünün ihtiyaçları için tanker ve köy pompası vasıtasıyla LPG hariç akaryakıt satışı yapabilir. Bayinin lisansına tarımsal amaçlı satış tankeri ve/veya sabit köy pompası işletmesinden önce, tarımsal amaçlı satış tankerlerine ve sabit köy pompalarına dağıtım şirketi tarafından istasyon otomasyon sisteminin kurulmuş olması gerekmektedir. Lisansa işlenmiş tarımsal amaçlı satış tankerlerinin bayinin kendi akaryakıtının taşınmasında da kullanılabileceği değerlendirilmektedir. Tarım sektörünün ihtiyacı için yapılan satışlar kapsamında lisansa kayıtlı tanker veya köy pompası vasıtasıyla sadece traktör, biçerdöver, çapa makinesi ve benzeri tarım araçlarına akaryakıt ikmali yapılabileceği değerlendirilmektedir. Öte yandan, tarımsal amaçlı satış tankerleri vasıtasıyla sadece belirli bir il sınırları dâhilinde satış yapılmasına dair herhangi bir sınırlama ilgili mevzuatta mevcut değildir. Tarımsal amaçlı satış tankerinin bayilik lisansına işlenmesinden önce tanker hakkında Ulaştırma Bakanlığı’ndan taşıma yetki belgesi ve yetkili kuruluşlardan da tanker sayacı muayene cüzdanı alınması lazımdır. Bayilik (istasyonlu) lisansına kayıtlı olmayan sabit köy pompalarıyla akaryakıt ikmali yapılması mevzuata aykırıdır. Sabit köy pompaları lisansa işlenmesinden önce, haklarında il özel idaresinden üçüncü sınıf gayri sıhhi müesseselere ait İAÇ Ruhsatı alınır.
Bayilerin taşınabilir kapa yapacağı akaryakıt teslimlerinde, TS 12820 “Akaryakıt İstasyonları-Emniyet Gerekleri” Standardında belirtilen aşağıdaki kaidelere uyması gerekir.
Yüksek oktan numarası motorun yüksek sıkıştırma oranları ile herhangi bir vuruntu olmadan çalışabilmesinde faydalıdır. Böylece bir motordan daha yüksek bir güç, dolayısıyla yakıt ekonomisi sağlanır. Gaz yakıtların standart atmosfer şartları altında tutuşması için gerekli enerjide benzine nazaran daha az olmaktadır. LPG’nin oktan sayısı benzinden yüksek olduğundan, motorlarda daha yüksek kompresyon oranı ile kullanılabilir. Sağlıklı yanması sayesinde motor parçalarında sızıntı ve aşınma benzinli motorlara oranla çok daha az olur. LPG’nin benzine oranla daha yüksek oktan sayısına sahip olması nedeni ile motorlarda sıkıştırma oranını artırarak motor gücünü ve verimini artırmaktadır.
Otogaz aslında kokusuzdur; ama ortamda ayırt edilebilmesi için standartta belirtilen seviyeye kadar kokulandırılmak zorundadır. Otogazda kokuyu elde etmek için, LPG’ye kükürt içeren merkaptan maddesi katılır. Otogazın kükürt içeriği TS EN 589+A1’da en fazla 50 ppm olarak belirlenmiştir.
Bütanın donma noktası -140 santigrat derecedir; propanın donma noktası -188 santigrat derecedir. Bütan ve propan birleşiminden oluşan tüpgaz, 0 santigrat derecede dahi gaz fazındadır.
Halk arasında tüpün donması olarak adlandırılan olay ise LPG’nin değil, tüpün yüzeyindeki su buharının önce yoğunlaşması ve sonrasında donması şeklinde gerçekleşir.
Öncelikle ortamda biriken gazın tahliyesi amacıyla kapı ve pencereleri açarak evinizin havalandırılmasını sağlayın.
Kıvılcıma neden olabilecek her türlü hareketten kaçının. (Kibrit yakmak, çakmak kullanmak, elektrik anahtarı açık ise kapatmak, kapalı ise açmak, elektrikteki herhangi bir eşyanın (mikrodalga fırın, buzdolabı v.b.) kapağını açmak, yünlü kıyafetlerden kaynaklanabilecek statik elektrik)
Dedantörü vakit kaybetmeden tüpten ayırın.
Tüpünüzü açık havaya çıkartın
LPG’nin havadan ağır olması nedeniyle zeminde birikmesi sonucu, çukur, kuytu ve aralık gibi yerlerin süpürge ve ya benzeri kıvılcım yaratmayacak bir nesne ile süpürür gibi yaparak, açık olan kapı ve camlardan dışarı atılmasını sağlayın
Aracı için LPG’yi tercih edenler yüzde 40 tasarruf ediyorlar. Yani geleneksel yakıtta 100 TL’lik harcayanlar LPG için 60 TL harcıyorlar. Üstelik bu tasarruf oranı motor hacmine göre değişiklik göstermiyor. Ayrıca LPG sistemi de dahil edildiğinde aracını otogaza dönüştürenlerin aylık 400-500 TL arasında tasarruf sağladıkları söylenebilir.
LPG dönüşümü tamamlandıktan sonra yakıt ikmali sağlanıyor ve adaptasyon ayarı yapılıyor. Dedektörle motorda ve yakıt tankında yapılan kaçak testinde ise gerekli bağlantı noktaları kontrol ediliyor. Dedektördeki değerlerin sıfır olması kaçak olmadığı anlamına geliyor. Test sonrası sistemin bileşenlerinin yanı sıra, gaz basıncı ayarları gerçekleştiriliyor. Yol testinde herhangi bir performans kaybı yaşanmaması montajın ve ayarların doğru yapıldığı anlamına geliyor.
Program kapsamında;
Emniyetli dolum seviyesi, dolum tankının alabileceği su kapasitesinin % 80’ine LPG konulmasıdır. Bu seviye, sıkıştırılmış gazın en verimli ve güvenli bulunduğu seviyedir. Bu nedenle dolum esnasında depoyu daha fazla gaz alsın diye sallamak; emniyetli dolum seviyesine ayarlı depo içi şamandıranın bozulmasına neden olabileceği için tehlikeli ve yanlıştır.
© ARSLAN SAVUNMA. All Rights Reserved Designed by | OXIT BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ